Emma de Vries over Europa

In september vertrekt de eenentwintig jarige Emma de Vries voor één jaar naar Spanje om te studeren aan de Universiteit van Granada.

Een gesprek met Emma de Vries over Europa, en vooral over het Europese studentenuitwisselingsprogramma.

Naam: Emma de Vries

 

Leeftijd: 21 jaar

 

Geboren: Amsterdam

Opleiding: Gymnasium

Beroep: Student

Hobbies: Cubaanse Salsa

 

Wat vind je van het Erasmus-project, dat de uitwisseling van Europese studenten bevordert?

Het Erasmus-project is heel goed voor studenten, die niemand kennen in een land. Je hebt direct een sociaal vangnet, want je huisvesting wordt geregeld, en er worden speciale activiteiten georganiseerd. Bovendien krijg je via het Erasmus-project begeleiding. Ook zijn de aangesloten universiteiten verplicht de behaalde studiepunten te erkennen.

 

Ga jij via het Erasmus-project naar Granada?

Nee, hoewel ik dat wel geprobeerd heb. Maar het verschilt per universiteit, welke faculteit aan het Erasmus-projekt deelneemt. Mijn universiteit heeft geen uitwisseling met de faculteit Geesteswetenschappen in Granada.

 

Als je geen Erasmus-student bent, wat is dan jouw status?

Ik heb me ingeschreven als ‘bezoekend student’ en heb dezelfde status als andere studenten, die een tijdje in Granada willen studeren. Dat betekent ook dat ik me heb uitgeschreven bij de universiteit van Amsterdam.

 

Hoe los je het op met jouw studiepunten?

Via de studie-adviseur probeer ik mijn studiepunten erkend te krijgen. Ik heb een schema gemaakt, zodat iedereen kan zien hoe ik de verplichte vakken, mijn minor en mijn keuzevakken invul. Ik hoop, dat het goed komt.

 

Met het ECTS- systeem is de puntentelling hetzelfde. Maakt dat het vergelijken van vakken makkelijker?

Ja, hoewel Nederland vijf- of tien puntsvakken heeft, terwijl je in Spanje voornamelijk zes punts- of negen puntsvakken hebt. De verdeling van het aantal punten per vak is dus anders, maar het eindresultaat blijft hetzelfde.

 

Emma de Vries over ...

Vrije economische verkeer

Ik merk dat het bellen naar Granada de afgelopen twee jaar echt stukken goedkoper is geworden. Dat komt omdat er nieuwe aanbieders bij zijn gekomen.

 

In stand houden van cultuur

Als het gaat om eetgewoonten, muziek, dans of kunst lijkt cultuurbehoud me een goede zaak. Maar ik vind dat een cultureel gebruik, als onderdeel van een eeuwenlange traditie, nooit een excuus mag zijn om deze gewoonte in stand te houden. Cultuurbehoud mag wat mij betreft geen vanzelfsprekendheid zijn.

 

Europabrede erkenning homohuwelijk

Ik vind het echt geweldig, dat Spanje zich heeft aangesloten bij Nederland en België. Ik denk dat landen als Frankrijk en Duitsland nu niet lang meer achter blijven.

 

Bescherming van dieren

Als het de schending van de dierenrechten betreft (zoals bij stieren- of hanengevechten, lange diertransporten en de bio-industrie) vind ik dat de EU haar macht moet doen gelden en moet ingrijpen.

Maar  het is moeilijk de grens te trekken tussen zaken waar de EU wel en geen zeggenschap over heeft.  Ik vindt dat Europa zich bijvoorbeeld niet met het Nederlandse drugsbeleid dient te bemoeien.

 

Gezamenlijke terrorisme bestrijding

Ik denk dat samenwerking puur beperkt moet blijven tot bescherming, informatie-uitwisseling en het voorkomen van aanslagen. Ik vind niet, dat Europa zich in de strijd tegen het terrorisme moet positioneren als actief en aanvallend.

 

Gezamenlijk asielbeleid

Wat ik problematische vind aan een gezamenlijk beleid is, dat het altijd een grote gemene deler is. Een nationaal conservatief beleid zal er altijd wat progressiever uit gaan zien, terwijl een progressief beleid er wat conservatiever op zal worden. Het Nederlandse asielbeleid vertoont op dit moment al angstaanjagend rechtse en conservatieve trekjes. Ik  denk dat een Europees beleid dat mogelijk nóg erger maakt.’

 

Eén munt, meer koopkracht
Het enige voordeel van de euro is, dat het de vergelijking van prijzen in verschillende landen vergemakkelijkt.  Het collegegeld in Spanje bedraagt ongeveer één derde van het Nederlands collegegeld. Maar de salarissen ligger ook lager dan in Nederland, terwijl de huurprijzen in Granada weer hetzelfde zijn als in Amsterdam.

 

 

 

 

Deel dit artikel

Agenda